Verslag stage lopen bij Granavet.

Hoe kom je in Churriana de la Vega?

Wij hebben het vliegtuig genomen naar Malaga. Vanaf de luchthaven van Malaga kun je een rechtstreekse bus naar Granada nemen. Op de volgende website kan je een busticket kopen: https://www.alsa.es/en/. Vooraf reserveren wordt aangeraden. Wij hadden ons busticket een dag van te voren geboekt. De busrit duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Je komt dan aan in het grote busstation van Granada waar iemand van de kliniek, Granavet, je komt oppikken. Communiceer van te voren met de dierenarts wanneer je zal aankomen in Granada, zodat ze weet wanneer iemand moet komen om je op te halen.

Telefoonnr. kliniek: 0034958982098

Gsm nummer dierenarts Anna Esipova: 0034600112341

Alternatief: Je kunt ook vliegen naar de luchthaven van Granada zelf. Maar vanuit Nederland en België zijn er geen rechtstreekse vluchten naar en moet je eerst via Madrid of Barcelona vliegen en dan overstappen.

Accommodatie

Er is een appartement voorzien met 3 slaapkamers:

  • 1 kamer met 2 aparte 1-persoonsbedden

  • 1 kamer met een dubbelbed

  • 1 kamer met een 1-persoonsbed

Er zijn beddengoed (kussens + kussenslopen, donsdekens, lakens en overtrekken) en handdoeken beschikbaar. Er is ook een wasmachine + wasmiddel aanwezig.

Er is een keuken met al het nodige materiaal: potten, pannen, borden, glazen, bestek, kurkentrekker, etc.. Er is ook een koffiemachine, broodrooster, microgolf, koelkast met vriesvak en 4-pits gasfornuis aanwezig (zelf aansteker meenemen).

Er zijn 2 badkamers met beiden een douche, WC en lavabo. Vriendelijk verzoek van Anna, of je liever in de kliniek doucht. Dit scheelt haar in de kosten.

Er is ook een leefruimte (living + eetkamer) met zitbank, TV, tafel en stoelen. In deze ruimte vind je een kast waar boeken, tijdschriften en hecht-oefenmateriaal in liggen dat je mag gebruiken.

Er is een gezellig buitenterrasje met bankjes en hier staan verschillende planten. De dierenarts ziet graag dat je elke dag de planten even water geeft.

Het appartement bevindt zich op 7-10 min. wandelen van de kliniek. Op een 5-tal minuten wandelen is er een supermarkt: ‘Maxi Dia’ (opgelet: betalen met bankpasje gaat pas vanaf 7 €). Deze supermarkt bevindt zich in dezelfde straat als de kliniek (Calle San Ramon). In deze straat vind je ook verschillende cafeetjes, een ijssalon, een bankautomaat, een nachtwinkel, een pizzeria en een bakker. Op 20 minuten wandelen is er een Lidl die zich bevindt aan de snelweg. (A338).

De prijs om in het appartement te verblijven is 100 € per week per persoon. Graag op dag 1 of 2 contant afrekenen met Anna zelf.

Adres appartement: Calle Calvo Sotelo 41, maar de ingang bevindt zich in de straat er loodrecht op: Calle Santo Domingo.

Werken in de kliniek

Er wordt van jou verwacht dat je elke ochtend om 9.00 uur begint. Je moet dan:

  • Kliniekpakje + operatiemuts aantrekken: donkerblauw met het logo van Granavet. De pakjes zijn in verschillende maten beschikbaar, namelijk XS, S, M en L. Indien je een grotere maat hebt, moet je zelf een pakje meenemen (best donkerblauw van kleur). Deze pakjes moet je om de 2 dagen zelf wassen. Dit kan in de wasmachine in de kliniek zelf.

  • De operatiezaal voorbereiden.

  • De airco aanzetten bij de kennels.

  • De wasmachine in- en uitladen + de droge was opruimen.

Vanaf dat de eerste honden binnenkomen moet je de pre-medicatie toedienen: Xylazine 2% intramusculair (subcutaan gaat ook maar is trager en de dierenarts heeft liever dat je het intramusculair doet). De dosis die de honden moeten krijgen staat op een blad dat in de operatiezaal ophangt. (De 1e dag zal Anna dit zelf ook nog aan je uitleggen).

Rond half 10 komt de dierenarts aan, waarna de operaties meteen starten.

Advies van mij: Neem voor vertrek naar de kliniek nog even de leerstof door met betrekking tot castraties en sterilisaties. Neem je cursus echter niet te letterlijk, want de dierenarts gebruikt soms andere methodes dan op de universiteit.

Als je echt goed voorbereid wilt zijn, zou je wat woordjes Spaans kunnen leren, of een taalboekje meenemen, want de receptioniste, die een echte hulp voor je kan zijn, spreekt enkel Spaans en Russisch. Anna, de dierenarts, spreekt goed Spaans, Russisch en Duits en basis Engels.

Pluspunt: je mag heel veel doen qua anesthesie en chirurgie: bv. katheters steken, hechten, injecties, tanden reinigen… Je leert ook al heel snel de operaties zelfstandig uit te voeren, afhankelijk van je niveau en inzet. Het is wel handig om vooraf nog even ook de theorie met betrekking tot hechten door te nemen (intramusculair, subcutaan en intradermaal) en indien mogelijk ook te oefenen. Check ook even de theorie hoe je je optimaal voorbereid op een operatie. Let op, dit wijkt hier een beetje af van de cursus, namelijk:

  • Hond: eerst zeepoplossing, gevolgd door jodiumoplossing

  • Kat: eerst zeepoplossing, daarna chloorhexidine

Je mag dus echt heel veel zelf doen qua chirurgie en anesthesie. In ruil hiervoor verwacht de dierenarts wel dat alles grondig gereinigd en netjes opgeborgen wordt op het einde van de dag. Ze verwacht ook dat je je niet zo zeer als student opstelt, maar dat je je gedraagt als een echte dierenarts en zelf de verantwoordelijkheid neemt over de aanwezige dieren.

Je dag op de kliniek eindigt na het schoonmaken, meestal om ongeveer 15.00 uur.

Op zaterdag kan je kiezen om mee te helpen met de operaties in de andere kliniek in Toledo. Maar opgelet dat is ca. 400 km van Churriana de la Vega vandaan daarom verplicht de dierenarts het niet en gunt ze je het ook om eens Granada te verkennen.

Ontspanning

In het appartement is een (meestal) zonovergoten terras dus hier kan je na de werkuren heerlijk ontspannen. In Churriana de la Vega zijn er verschillende cafeetjes waar je naartoe kunt en een ijssalon (la Rosa) dat wel een aanrader is bij warm weer.

Het is heel makkelijk om een uitstapje te maken naar het mooie centrum van Granada. Dit kan je doen met de bus (156), die stopt op verschillende plekken in de straat van de kliniek (Calle San Ramon). Tijdens de week rijdt de bus elke 20 minuten, in het weekend minder frequent (om de 45 min. ongeveer). Een busrit naar Granada kost 1,5 € en betaal je (kontant) in de bus zelf. Om de bus te nemen richting Granada, moet je bij een bushalte wachten aan dezelfde kant van de straat als de Maxi Dia (de supermarkt). Je stapt uit bij de eindhalte (Palacio de Congresos). Op dezelfde plek moet je ook de bus weer terug pakken naar Churriana de la Vega. Opgelet: de laatste bus is rond 23.00 uur. Bij terugkomst in Churriana de la Vega moet je uitstappen bij de bushalte recht tegenover de Maxi Dia (Calle San Ramon) (Opgelet: hier is geen zichtbaar bushokje maar de bus stopt er wel degelijk).

Advies: De grootste en mooiste bezienswaardigheid in Granada is het Alhambra. Hier kan je het beste (zeker in het hoogseizoen) enkele weken vooraf je tickets voor reserveren aangezien dit een zeer populaire bezienswaardigheid is en snel uitverkocht is.

Op zondag (of eventueel een andere dag) kan je samen met de dierenarts gaan paardrijden in de bergen in Granada. Er hangt een affiche met meer informatie hierover in het appartement. Het kost 10 € per uur. Een echte aanrader! Dus indien interesse hiervoor, neem zeker je paardrijkleren mee (een tok is wel aanwezig).

Onze conclusie

Je leert gigantisch veel maar je moet echt leren om je eigen initiatief te nemen en verantwoordelijkheid te tonen over de dieren. Je moet kunnen omgaan met stress en tijdsdruk. Per dag zijn er zo'n 20-30 castraties en sterilisaties in slechts 4 uur tijd. Alles moet dus heel snel en vlot verlopen.

Dit is dan ook de reden, dat je eigenlijk wel redelijk sterk in je schoenen moet staan en ook zelfvertrouwen moet tonen. Als je dat nog niet hebt, is het misschien beter om te wachten om deze stage in je laatste studiejaar te gaan doen. Je beschikt dan immers over meer kennis over chirurgie en anesthesie dat je echt wel nodig hebt en er dan ook het meeste rendement uit kunt halen.

Voor ons was het een super ervaring omdat we zoveel zelf hebben mogen doen, veel meer dan je op de universiteit ooit gaat kunnen en zou mogen doen. Met deze stage krijg je absoluut een grote voorsprong op je medestudenten. Je leert ook echt nadenken over elke stap in de chirurgie, je leert alles meer als één geheel te zien en je creëert ook je eigen visie op de enorme problemen voor de grote aantallen zwerfdieren in de diverse landen van met name Zuid-en Oost-Europa.

Het is een unieke kans om de eerste stappen als zelfstandige (toekomstige) dierenarts te zetten waardoor je veel sterker in je schoenen staat wanneer je bent afgestudeerd.

Axelle en Gitte
Sep. 2017

Dierenkliniek Granavet
Dierenkliniek Granavet
Dieren kliniek Granavet
Dierenkliniek Granavet
Dierenkliniek Granavet