Beste Hanno,

Bij deze een verslag van de afgelopen twee weken. Het was echt super!!

Met vriendelijke groeten,
Lisa

 

Normaal gezien is in juli & augustus de kliniek dicht in verband met vakantie: de asielen zijn dicht om te voorkomen dat dieren voor/tijdens de vakantie gedumpt worden. Gelukkig zijn Laura (Spaanse dierenarts), haar vriend Jesus (assistent/administratie) en Sanne (Nederlandse dierenarts, kwam haar ervaringen verbeteren) van Toledo naar Granada gekomen. Anna, de dierenarts die normaal aanwezig is, ging op vakantie.

Het appartement heeft 3 slaapkamers met 5 bedden in totaal, woonkamer, kleine keuken, 2 badkamers en een tuin. Je kunt ook de kleren wassen in de wasmachine. Het appartement ligt op ongeveer 10 minuutjes lopen van de kliniek: Granavet.

De kliniek heeft 22 hokken van verschillende grootte voor de opname. Er is een onderzoeksruimte met microscoop en dergelijke. Hier worden vaak de katten rustig neergezet en de premedicatie wordt hier toegediend. De operatiekamer heeft twee operatietafels en een tafel voor vooronderzoek en/of katheters steken.

 

Iedere ochtend begonnen we om 5 a 10 voor 8 met alles klaar zetten voor de dag. Premedicatie, anesthesiemedicatie en antibiotica werd alvast klaar gemaakt. Vervolgens startten we met de onrustigste honden zodat zij sneller geholpen konden worden. In deze kliniek worden enkel sterilisaties en castraties uitgevoerd, maar natuurlijk wordt er naar het gehele dier gekeken: oren worden schoon gemaakt indien nodig, tanden worden nagekeken en eventueel gereinigd etc. Ze helpen het dier waar nodig is.

We gaven de premedicatie: in het begin met z'n tweeën maar uiteindelijk konden we het alleen af. Ook wilde katten konden we uiteindelijk alleen doen. De honden kregen standaard een katheter voor de operatie. Dit hebben we dus veel kunnen oefenen. Na een aantal honden ging het steeds beter en konden we zelfs bij katten een katheter steken.

 

Tijdens de operatie hielden wij de anesthesie van het dier goed in de gaten: mucosae, ademhaling, oogpupulilreflexen en dergelijke. Zo kan de dierenarts haar werk goed doen. Indien het dier stabiel was, konden wij meehelpen met onder andere mosquitoklemmen vast houden.

Ook hebben we geleerd om subcutaan en intradermaal te hechten. De laatste dagen konden we sneller werken: wij sloten de incisie en de dierenartsen gingen door met de volgende dieren. Uiteraard stonden ze wel altijd stand-by.

Na de operatie werd er regelmatig gecheckt hoe de toestand van het dier was: mucosae in orde, hoe zijn de pupilreflexen? Sommige dieren hadden vanwege omstandigheden (denk aan dracht, pyometra of ouderdom) extra vloeistof nodig, die vervolgens werd toegediend via de katheter.

Wilde straatkatten worden gevangen om te steriliseren/castreren en vervolgens worden ze weer vrij gelaten omdat ze te verwilderd zijn. Zo wordt voorkomen dat de populatie straatkatten enorm uitbreidt. Bij deze katten wordt tijdens de operatie een stukje van het oor eraf gehaald, zodat men kan zien of het dier al gecastreerd/gesteriliseerd is. Het is een pijnloze manier en de katten hebben er geen last van.

 

Wij begonnen als 2e/3e Masters met nauwelijks ervaring. We hebben geleerd hoe we goed met wilde straatkatten om moeten gaan, katheters gestoken, subcutaan en intradermaal hechten en katers castreren. Afhankelijk van de ervaring die je al dan niet hebt, kan dit verschillende per persoon.
Naast deze vaardigheden hebben we ook bijvoorbeeld veel geleerd over medicatie, tips & tricks en diverse complicaties. Daarnaast hebben we tevens veel geleerd over Granavet, met haar intensies en doelen.

Granavet is een geweldige kliniek met als doel om zoveel mogelijk dieren te helpen. Ze willen écht het beste voor de dieren. Ik raad het iedereen (5e/6e jaars) aan om hier naar toe te gaan, je kunt er zoveel leren! Voor de studenten uit Gent is het echter wel aan te raden om skillslab IV en Bijzondere Heelkunde gehad te hebben.

PS: neem géén chirurgische handschoenen mee! Hier maken ze nauwelijks gebruik van.