Wij krijgen jaarlijks enkele honderden aanvragen van studenten Diergeneeskunde, maar ook van afgestudeerde dierenartsen, die in een buitenlands asiel met een dierenkliniek aanvullende praktijkervaring willen opdoen. Maar ook om heel nuttig vrijwilligerswerk te gaan doen.

Om het meeste profijt te hebben van de mogelijkheden, maar ook om zoveel mogelijk zekerheid te hebben om zelfstandig te mogen opereren, is het aan te bevelen om pas in het 6e studiejaar naar een dergelijk werkstage-adres toe te gaan.

De locale dierenarts heeft het meestal erg druk en heeft geen tijd om technieken helemaal uit te gaan leggen. Je zult de vaardigheden zeker theoretisch al moeten bezitten en liefst al een of meerdere keren op de universiteit of elders een dergelijke (castratie)operatie te hebben gedaan, om het meeste rendement uit een dergelijke werkstage te halen. Deze is dan ook vooral bedoeld om meer vingervlugheid en algemene praktijkervaring te verkrijgen.

Het is overigens niet altijd mogelijk om (direct) helemaal zelfstandig te gaan opereren. De beslissing of dit al dan niet wordt toegestaan, is altijd afhankelijk van de begeleidende dierenarts. Dit kan afhangen van diverse factoren, zoals of het dieren van alleen het asiel zijn, of ook dieren van particulieren. Ook kunnen er verschillen zijn in de mate van toezicht van locale autoriteiten op een dergelijke kliniek. En het aanbod aan te opereren dieren, hetgeen afhankelijk is van de tijd van het jaar.

Ik probeer je zo goed mogelijk over de diverse zaken te informeren en met de meeste van de hierin genoemde asiel-klinieken werk ik al vele jaren goed samen.

Diergeneeskunde plaatje 1
Diergeneeskunde plaatje 2
Diergeneeskunde plaatje 3

In diverse asielen zijn er mogelijkheden om in een (kleine) behandelkamer (na goedkeuring) zelf en/of samen met de dierenarts operaties uit te voeren, vooral sterilisaties/castraties. Of dit vindt plaats in een plaatselijke dierenkliniek, waar het asiel mee samenwerkt. Maar soms zijn er ook pure TNR-projecten, waar op een 'keukentafel' geïmproviseerd moet worden.

Bij sommige asielen zal de lokale dierenarts daarbij supervisie houden. Het is ook aan hem of haar om te beoordelen of een student vervolgens zelfstandig bijv. sterilisaties mag gaan uitvoeren. Maar de dierenarts is voor deze evt. toestemming ook afhankelijk van andere externe factoren.

Maar er zijn ook adressen, waar er niet altijd doorlopend een lokale dierenarts voorhanden is, maar slechts enkele dagen per week of alleen in de ochtenduren. Men probeert dan zoveel mogelijk met jullie wensen en gebleken ervaring rekening te houden. Dit wordt dan steeds per asiel aangegeven.

Het is absoluut aan te raden om twee weken i.p.v. slechts 1 week naar een asiel te gaan. Dat advies krijg ik van vrijwel iedere student te horen, die ik na afloop van hun stage spreek. Alleen dan haal je er het meeste rendement uit.

Bij de meeste werkstages zul je ook gevraagd worden om aan andere operaties deel te nemen of alleen mee te kijken. Ook kun je het verzoek krijgen om in het asiel zelf naar diverse dieren medische te checken op bepaalde zaken. Hou maar als verhouding aan, dat dit gemiddeld 50/50% zal zijn.

Bovendien heb je bij een langere periode dan 1 week, ook het minste risico op een tegenvallend aantal dieren op de operatietafel, als het asiel afhankelijk is van derden wat betreft het aanbod van de te opereren dieren. Voor adressen buiten Europa adviseer ik om 3 weken of langer te gaan.

Dit vrijwilligerswerk is enerzijds erg leerzaam, vooral om meer practische ervaring te kunnen opdoen. Anderzijds is dit ook zeer nuttig, want behalve dat er daardoor een minder grote zwerfdierenpopulatie ontstaat, kunnen de asieldieren hierdoor gereed worden gemaakt voor adoptie.

De meeste asielen waar wij mee samenwerken, willen pas een hond of kat herplaatsen als hij of zij gesteriliseerd / gecastreerd is.

Voor de bemiddeling geldt een bijdrage van 39 euro p.p. ex BTW.

HIERVOOR WORDT EEN FACTUUR PER EMAIL GESTUURD.

Verwacht geen ultra-moderne operatiekamers en de apparatuur zal minder optimaal zijn, als je hier in Nederland of België gewend bent. Ook de hygiene zal waarschijnlijk niet zo zijn, als je hier gewend bent. Het is zelfs aan te raden om – indien mogelijk – bijv. je eigen stethoscoop zelf mee te nemen. Voor de meeste locaties dien je je eigen operatie-kleding mee te nemen. Ook nog bruikbare medicijnen en (evt. overtijd) hechtmaterialen zijn zeer welkom!

Aan het aantal uit te voeren sterilisaties / castraties kan per asiel een zeker maximum zitten doordat de financiële middelen vrijwel altijd beperkt zijn. In dat geval zal het aantal operaties bijv. beperkt dienen te blijven tot alleen de ochtenduren, waarna er ‘s middags algemene (kleine) verrichtingen en onderzoeken kunnen worden uitgevoerd bij de vele honderden honden van het asiel.

Ik probeer bepaalde asiel-klinieken te ondersteunen door hier soms een donatie voor te doen uit de middelen van de bemiddelingskosten die ik bereken.

Maar je zult altijd warm ontvangen worden en men zal er alles aan doen om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken, hoewel dit dan kan afwijken van de omstandigheden in Utrecht of in Gent…

Hoewel er geen vergoeding voor de te maken reis- en verblijfskosten mogelijk is – vrijwel alle asielen in het buitenland ontvangen in het geheel geen subsidie van de overheid – kunnen wij dikwijls wel bemiddelen voor goedkope (privé) accommodatie. Voor de accommodaties en prijzen: kijk hier verder.

Ook bevinden vrijwel alle asielen zich dicht in de buurt van een internationale luchthaven, waardoor er dikwijls goedkope vliegverbindingen mogelijk zijn.

Om je keuze zo goed mogelijk te kunnen maken, hieronder wat actuele karakteristieken van enkele asiel-klinieken:
(situatie per oktober 2017)

Locatie op alfabet
 
 
 
Gemiddeld aantal operaties per dag
Honden en/of katten
 
Voor welk studiejaar geschikt?
 
Hoeveel pers. max. tegelijk?
Vaste dieren-arts aan-wezig?
Extra info
 
 
 

Cali – Colombia

geen maximum
H + K
afgest.
2
Ja
Zeer enthousiaste Nederlandse vrouw, wil het aantal castraties bij zwerfdieren drastisch opvoeren. Diverse locale dierenklinieken staan hier geheel achter en zeggen alle medewerking toe om met dierenartsen concreet te gaan samenwerken. Gratis of in ieder geval zeer goedkope accommodatie.

Goa – India

geen maximum
H + K + diversen
6e jaars + afgest.
2
Ja

Hier is altijd heel veel te doen. Er is meestal een locale dierenarts aanwezig die graag met je samenwerkt. Enige operatie-ervaring is wel nodig. Gratis logeren bij NL echtpaar, dat je ook zal begeleiden.

Granada – Spanje

geen maximum

H + K
5e + 6e jaars
2
Ja
Ervaren dierenarts geeft zeer gedegen instructies om snel je vaardigheden om te castreren te kunnen verbeteren. In de 2e week toepassingen in de praktijk. Eigen accommodatie.

Huanchaco – Peru

4
H + K
6e jaars en afgest.
2
Ja
Enthousiaste NL vrouw heeft een eigen asiel in Noord-Peru opgezet. Locale dierenarts wil graag in aparte keurige kliniek samenwerken met buitenlandse studenten en dierenartsen.

Kalibo – Filipijnen

4
H + K
6e + afgest.
3
Ja

Goede organisatie in exotisch oord. Veelzijdig en met prima begeleiding door diverse locale dierenartsen. Je gaat met hen naar diverse plekken op het grote eiland. Goedkope accommodatie in logeerkamer met eten bij nicht van Nederlandse directeur.

La Paz – Bolivia

6
H + K + ezels, paarden etc.
afgest.
2
Ja
Heel veelzijdig adres, waar je van alles kan meemaken: sterilisaties, trauma's, reddingsoperaties, enz. Zeer inspirerend team, dat een onvergetelijke indruk op je zal maken! Hoewel dierenarts niet veel Eng. spreekt, is dat in de praktijk geen groot probleem.

Paramaribo Suriname

4
H + K
afgest.
2
Ja
Goede organisatie en deskundige collega's, die het hele jaar door regelmatig castreren, maar 1 x jaar nog een extra groot TNR project voor zwerfkatten.

Pancevo – Servie

5
H + K
6e jaars + afgest.
2
Ja

In deze particuliere dierenkliniek kun je nu veel praktijk-ervaring opdoen. Sinds er door mij een speciale afspraak is gemaakt, om iedere castratie door studenten te subsidiëren en nadat ik tevens recovery-plekken heb bekostigd, kan hier ‘oneindig’ worden gecastreerd bij dieren uit het locale asiel. In de wintermaanden december t/m februari zijn er te weinig zwerfdieren voorhanden. In het voorjaar van 2018 is de verwachte opening van een eigen castratie-kliniek van het asiel.

Porto – Portugal

2
H + K
3e + 4e + 5e jaars
2
Ja

Is een vertrouwd adres waar 2 collegiale dierenartsen iedere student goed willen begeleiden. Dit is het ideale adres voor studenten Diergeneeskunde ongeacht je studiejaar. Verwacht hier geen grote aantallen operaties per dag. Ook mag je niet zonder meer zelf gaan castreren. Uitstekend management en eigen accommodatie.

San Jose – Costa Rica

4
H + K
6e jaars + afgest.
4
Ja
Professioneel adres, met goede begeleiding. In 2e week of later kun je ook meegaan per 4Wheel-jeeps naar indianen-dorpjes voor locale CNVR. Avontuurlijk!

Toledo – Spanje

4
H
6e jaars + afgest.
2
Ja

Professioneel adres, met goede begeleiding en prima accommodatie. Moderne apparatuur. Groot aanbod van te castreren dieren uit diverse asielen in omgeving.

Udaipur – India

4
H + K + diverse andere dieren
afgest.
4
Ja
Inspirerend, veelzijdig en interessant project in een prachtig gebied. Uitstekende (Am.) leiding. Locale dierenarts niet altijd aanwezig.