Algemene informatie

==>>... Om teleurstellingen en misverstanden te voorkomen is het belangrijk om het onderstaande te lezen en om mee rekening te houden voor iedere student die aan een werkstage wil deelnemen.... <<==

Wij krijgen als grootste specialist in Europa, jaarlijks enkele honderden aanvragen van studenten Diergeneeskunde, maar ook van afgestudeerde dierenartsen, die in een buitenlandse dierenkliniek aanvullende praktijkervaring willen opdoen. Wij willen graag iedereen hierbij zo goed mogelijk helpen en hebben in bijna 10 jaar hiermee een grote ervaring opgebouwd.

Het is echter wel belangrijk om goed te weten, wat je kunt verwachten en dat je alleen betaalt voor de eventuele accommodatie en niet voor een garantie op een aantal operaties. De begeleidende dierenarts is zeker van goede wil, maar vaak moet improviseren om met te weinig geld te veel dieren te moeten behandelen. Hij of zij moet dan ook wel uit kunnen gaan, van een bepaald niveau waar je (ook praktisch!) al aan dient te voldoen. Alleen dan heb je het meeste rendement van een dergelijke werkstage.

Hoewel je ook zelf op internet kunt gaan zoeken naar een dergelijke kliniek, leert de ervaring dat dat vaak op een teleurstelling uitloopt. Ik heb verhalen gehoord waarbij studenten een groot gedeelte van hun tijd met schoonmaakwerkzaamheden bezig waren. Eventuele gedane beloften zijn dan weinig waard. Ik weet wat jullie wensen zijn en ben kritisch over deze klinieken. In de afgelopen jaren heb ik zelfs met een aantal klinieken moeten stoppen, omdat deze niet aan mijn hoge eisen voldeden.

Alle klinieken waar ik momenteel mee werk, zijn dan ook streng geselecteerd en hebben in de loop der jaren laten zien, dat daar goed gewerkt kan worden door bijna afgestudeerde studenten Diergeneeskunde en door officiële dierenartsen, maar er zijn verschillen wat betreft de mogelijkheden. Onderaan staat een overzicht per kliniek waardoor je een meer specifiek idee krijgt wat je al dan niet kunt verwachten.

Advies: Kom pas in je 6e studiejaar

Om het meeste profijt te hebben van de mogelijkheden, maar ook om zoveel mogelijk zekerheid te hebben om zelfstandig te mogen opereren, is het aan te bevelen om pas in het 6e studiejaar naar een dergelijk werkstage-adres toe te gaan.

De meeste begeleidende dierenartsen hebben het meestal erg druk en hebben geen tijd om technieken helemaal uit te gaan leggen. Je zult de vaardigheden zeker theoretisch al moeten bezitten en liefst al een of meerdere keren op de universiteit of elders een dergelijke (castratie)operatie te hebben gedaan, om het meeste rendement uit een dergelijke werkstage te halen. Deze is dan ook vooral bedoeld om meer vingervlugheid en algemene praktijkervaring te verkrijgen. Zo is het bijv. ook essentieel dat je al de basis-technieken zoals het zetten van een katheter om intraveneus vloeistof toe te dienen onder de knie hebt en dat je al enige ervaring hebt met hechten. Als je dit nog nooit zelfstandig hebt gedaan, zal het eventueel zelfstandig gaan opereren dan ook pas later kunnen starten.

Dit kunnen factoren zijn, waardoor het vaak nog niet mogelijk is, om al in de eerste week zelfstandig operaties te gaan opereren. De beslissing of dit al dan niet wordt toegestaan, is altijd afhankelijk van de begeleidende dierenarts. Dit kan afhangen van diverse factoren, zoals of het dieren van alleen het asiel zijn, of ook dieren van particulieren. Of de dierenarts je capabel genoeg vindt, om bijv. ook teven te steriliseren. Ook kunnen er verschillen zijn in de mate van toezicht van locale autoriteiten op een dergelijke kliniek. En het aanbod aan te opereren (zwerf)dieren, hetgeen bij sommige klinieken afhankelijk kan zijn van de tijd van het jaar.

For all vets and vet-students:

Please bring your own operations clothes with you (except for Granada).
For shoes, you can use normal sneakers.
Shorts are not allowed in almost all clinics.

Thank you!

Diergeneeskunde plaatje 1
Diergeneeskunde plaatje 2
Diergeneeskunde plaatje 3
Diergeneeskunde foto 4

In diverse asielen zijn er mogelijkheden om in een (kleine) behandelkamer (na goedkeuring) zelf en/of samen met de dierenarts operaties uit te voeren, vooral sterilisaties/castraties. Of dit vindt plaats in een plaatselijke dierenkliniek, waar het asiel mee samenwerkt. Maar soms zijn er ook pure TNR-projecten, waar op een ‘keukentafel’ geïmproviseerd moet worden. Lees hierover verder bij de diverse adressen.

Langzame opbouw

Hoewel het kan verschillen per kliniek, is dit de letterlijke opbouw die ik van een van de dierenartsen doorkreeg en die je in een normaal 2-weeks verblijf kunt verwachten:

1. Firstly they have to put catheter perfectly (without catheter there is no surgery…).
2. Followed by control with anesthesia protocols and checking anesthesia. If there are cats, they will start with the male ones.
3. Then, they have to show whether they can work properly with sutures at skins and muscles. And if they do all well before, they can start with little male dogs.
4. As female cats and even bitches are much more complicated, I need as responsible vet to see whether a vetstudent is really capable enough to neuter such animals on their own as well.

De officiële dierenarts zal daarbij supervisie houden. Het is ook aan hem of haar om te beoordelen of een student in een bepaald stadium al dan niet zelfstandig alle soorten sterilisaties mag gaan uitvoeren. De garantie hierop kan ik niet geven en hangt van diverse factoren af. Wel hebben alle klinieken waar wij vaak al vele jaren mee werken, aangegeven dat zij graag met studenten Diergeneeskunde en dierenartsen willen samenwerken.

Minimaal 2 weken 

Het is absoluut aan te raden om twee weken i.p.v. slechts 1 week naar een asiel te gaan. Dat advies krijg ik van vrijwel iedere student te horen, die ik na afloop van hun stage spreek. Alleen dan haal je er het meeste rendement uit.

Bij de sommige werkstages (vooral buiten Europa) zul je ook gevraagd kunnen worden om aan andere operaties deel te nemen. Ook kun je het verzoek krijgen om in het asiel zelf bij diverse dieren medische checks uit te voeren.

Bovendien heb je bij een langere periode dan 1 week, ook het minste risico op een tegenvallend aantal dieren op de operatietafel, als het asiel afhankelijk is van derden wat betreft het aanbod van de te opereren dieren. Voor adressen buiten Europa adviseer ik om 3 weken of langer te gaan.

Dit vrijwilligerswerk is enerzijds erg leerzaam, vooral om meer praktische ervaring te kunnen opdoen. Anderzijds is dit ook zeer nuttig, want behalve dat er daardoor een minder grote zwerfdieren populatie ontstaat, kunnen de asieldieren hierdoor gereed worden gemaakt voor adoptie. De meeste buitenlandse asielen, willen pas een hond of kat herplaatsen als het dier gesteriliseerd is.

Ik hoop je hiermee in eerste instantie goede informatie te hebben gegeven. Als je meer vragen hebt, verneem ik dat graag. Je kunt dan mailen naar info@vetstudents.eu 

 

Voor de bemiddeling geldt een bijdrage van 39 euro p.p. ex BTW.

HIERVOOR WORDT EEN FACTUUR PER EMAIL GESTUURD NADAT DE RESERVERING IS GEMAAKT

Geen luxe voorzieningen

Verwacht geen ultra-moderne operatiekamers en de apparatuur zal minder optimaal zijn, als je hier in Nederland of België gewend bent. Ook de hygiene zal waarschijnlijk niet zo zijn, als je hier gewend bent. Het is zelfs aan te raden om – indien mogelijk – bijv. je eigen stethoscoop zelf mee te nemen. Voor de meeste locaties dien je je eigen operatie-kleding en stevige schoenen voor in de operatieruimte mee te nemen. Ook nog bruikbare medicijnen en (evt. overtijd) hechtmaterialen zijn zeer welkom!

Aan het aantal uit te voeren sterilisaties / castraties kan per asiel een zeker maximum zitten doordat de financiële middelen vrijwel altijd beperkt zijn. In dat geval zal het aantal operaties bijv. beperkt dienen te blijven tot alleen de ochtenduren, waarna er ‘s middags algemene (kleine) verrichtingen en onderzoeken kunnen worden uitgevoerd bij de vele honderden honden van het asiel.

Donaties voor sommige klinieken

Alle bemiddelingskosten die ik bereken, worden door mij gebruikt om bepaalde asiel-klinieken te ondersteunen.Bij sommige klinieken kunnen alleen daardoor de extra operaties door studenten plaatsvinden.

Maar je zult altijd van harte welkom zijn en men zal er alles aan doen om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken, hoewel dit dan kan afwijken van de omstandigheden in je eigen universiteit.

Feestdagen in het buitenland

In Spanje, maar ook in andere te bezoeken landen kent men meer en andere feestdagen dan in Nederland of België. Hou daar rekening mee, want ook de dierenkliniek zal dan zeer waarschijnlijk gesloten zijn. Misschien kun je een afspraak maken dat je die dag inhaalt op bijv. een zaterdag. Hier een overzicht van de officiële feestdagen in Spanje:

 • 1 januari (Nieuwjaar) – Año Nuevo
 • 6 januari (Driekoningen) – Epifanía del Señor (Día de Reyes)
 • Goede Vrijdag – Viernes Santo
 • 1e Paasdag
 • 1 mei (Dag van de arbeid) – Fiesta del Trabajo
 • 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart) – Festividad de la Asunción de la Virgen
 • 12 oktober (Dag van Spanje) – Fiesta Nacional de España
 • 1 november (Allerheiligen) – Todos los Santos
 • 6 december (Dag van de Spaanse Grondwet) – Día de la Constitución Española
 • 8 december (Onbevlekte Ontvangenis Maria) – Inmaculada Concepción
 • 25 december (Kerstmis) – Natividad del Señor

Accommodaties

Ik heb voor vrijwel alle werkstages een mogelijkheid kunnen vinden om je zo goedkoop mogelijk te laten overnachten. Meestal wordt de accommodatie verzorgt door de desbetreffende dierenkliniek. Soms is het een eigen huis of appartement. Soms een logeerkamer of een nabijgelegen hostel of pension. De verdere informatie en de prijzen staan omschreven op de desbetreffende pagina’s. Prijzen en verdere details zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Ook bevinden vrijwel alle asielen zich dicht in de buurt van een internationale luchthaven, waardoor er dikwijls goedkope vliegverbindingen mogelijk zijn.

Om je keuze zo goed mogelijk te kunnen maken, hieronder wat actuele karakteristieken van enkele asiel-klinieken:
(situatie per augustus 2018)

Locatie op alfabet
 
 
 
Gemiddeld aantal operaties per dag
Honden en/of katten
 
Voor welk studiejaar geschikt?
 
Hoeveel pers. max. tegelijk?
Vaste dieren-arts aan-wezig?
Extra info
 
 
 

Cali – Colombia

geen maximum
H + K

Dieren-artsen

2

Soms

Zeer enthousiaste Nederlandse vrouw, wil het aantal castraties bij zwerfdieren drastisch opvoeren. Diverse locale dierenklinieken staan hier geheel achter en zeggen alle medewerking toe om met dierenartsen concreet te gaan samenwerken. Gratis of in ieder geval zeer goedkope accommodatie.

Coimbatore – India

geen maximum
H + K

6e jaars + dieren-artsen

2
Ja

Goed werkende kliniek in een middelgrote stad in Zuid-India. Veel sterilisaties te doen, onder leiding van eigen dierenartsen. Eigen keurige accommodatie. Goed Engels sprekend management.

Goa – India

geen maximum
H + K + diversen

6e jaars + dieren-artsen

2
Ja

Hier is altijd heel veel te doen. Er is meestal een locale dierenarts aanwezig die graag met je samenwerkt. Enige operatie-ervaring is wel nodig. Gratis logeren bij NL echtpaar, dat je ook zal begeleiden.

Granada – Spanje

geen maximum

H + K

6e jaars + dieren-artsen

2
Ja

Bij een zeer ervaren vrouwelijke dierenarts kun je je (reeds aanwezige!) vaardigheden om te steriliseren verder verbeteren en meer snelheid verkrijgen. Meestal pas in de 2e week zelfstandig opereren. Dagelijks worden er 15 tot 20 dieren gesteriliseerd in haar kliniek.

Huanchaco – Peru

4
H + K

6e jaars en dieren-artsen

2
Ja

Enthousiaste Nederlandse vrouw heeft een eigen asiel in Noord-Peru opgezet. Locale dierenarts wil graag in aparte keurige kliniek samenwerken met buitenlandse studenten en dierenartsen.

Kalibo – Filipijnen

4
H + K
6e jaars + dieren-artsen
3
Ja

Goede organisatie in exotisch oord. Veelzijdig en met prima begeleiding door diverse locale dierenartsen. Je gaat met hen naar diverse plekken op het grote eiland. Goedkope accommodatie in logeerkamer met eten bij nicht van Nederlandse directeur.

La Paz – Bolivia

6
H + K + ezels, paarden etc.

Dieren-artsen

2
Ja

Heel veelzijdig adres, waar je van alles kan meemaken: sterilisaties, trauma’s, reddingsoperaties, enz. Zeer inspirerend team, dat een onvergetelijke indruk op je zal maken! Hoewel dierenarts niet veel Engels spreekt, is dat in de praktijk geen groot probleem.

Paramaribo Suriname

4
H + K

Dieren-artsen

2
Ja
Goede organisatie en deskundige collega's, die het hele jaar door regelmatig castreren, maar 1 x jaar nog een extra groot TNR project voor zwerfkatten.

Pancevo – Servie

5
H + K
6e jaars + dieren-artsen
2
Ja

Deze kliniek is tijdelijk gesloten.

In deze particuliere dierenkliniek kun je nu veel praktijk-ervaring opdoen. Sinds er door mij een speciale afspraak is gemaakt, om iedere castratie door studenten te subsidiëren en nadat ik tevens recovery-plekken heb bekostigd, kan hier ‘oneindig’ worden gecastreerd bij dieren uit het locale asiel. In de wintermaanden december t/m februari zijn er te weinig zwerfdieren voorhanden. Er zijn plannen voor een eigen castratie-kliniek van het asiel, maar het is nog niet bekend wanneer deze gereed zal zijn.

Porto – Portugal

2
H + K

3e + 4e + 5e jaars + dieren-artsen

2
Ja

Is een vertrouwd adres waar 2 collegiale dierenartsen iedere student goed willen zien hoe er gesteriliseerd wordt en diverse andere (Mediterrane) ziekte-beelden komen hier voorbij. Dit is het ideale adres voor studenten Diergeneeskunde ongeacht je studiejaar, als je veel wil leren maar nog niet zelfstandig mag opereren. In Portugal mogen alleen officiële dierenartsen opereren. Uitstekend management en eigen accommodatie.

San Jose – Costa Rica

4
H + K

6e jaars + dieren-artsen

4
Ja

Professioneel adres, met goede begeleiding. Je moet wel al enige operatie-ervaring hebben. In 2e week of later kun je ook meegaan per 4Wheel-jeeps naar indianen-dorpjes voor locale CNVR. Avontuurlijk!

Sofia – Bulgarije

2

H + K

6e jaars + dieren-artsen

2

Ja

In moderne eigen kliniek van groot asiel worden 7 dagen per week sterilisaties en andere operaties gedaan. Keurige eigen accommodatie. Je moet wel enige operatie-ervaring al hebben en eigen operatiekleding meenemen. Er wordt alleen gesteriliseerd tussen 11.00 en 14.00 uur.

Toledo – Spanje

4
H

6e jaars + dieren-artsen

2
Ja

Deze kliniek is tot nader orde gesloten.

Professioneel adres, met goede begeleiding en prima accommodatie. Moderne apparatuur. Groot aanbod van te castreren dieren uit diverse asielen in omgeving.

Udaipur – India

4
H + K + diverse andere dieren

Dieren-artsen

4
Ja
Inspirerend, veelzijdig en interessant project in een prachtig gebied. Uitstekende (Am.) leiding. Locale dierenarts niet altijd aanwezig.