Verslag van dierenarts Reinrie Egberink over een werkbezoek aan Goa / India in jan. 2016.
De taxi stopt voor een oude Portugese vila. Een roedel honden komt blaffend naar buiten gevolgd door een Nederlands echtpaar.
Mijn gastheren voor de komende dikke twee weken begroeten mij hartelijk en voordat ik het door heb is de taxi geruild voor hun auto en zijn we op weg naar een restaurant waar ze met vrienden hebben afgesproken.
In de auto en tijdens het eten verneem ik dat de passie voor dit werk niet alleen de gezondheid van de dieren is maar ook van de mensen. Nog steeds overlijden honden en ook veel mensen in India aan hondsdolheid.
Door een combinatie van vaccinatie en castratie van honden en katten is in het dorp waar het echtpaar leeft geen hondsdolheid meer voorgekomen. In de omliggende dorpen is dit opgemerkt en die lokale bevolking heeft dan ook een beroep gedaan op het echtpaar om ook hun dorpen hondsdolheid vrij te maken.
Castratie van de reuen en teven is belangrijk om te voorkomen dat er geen gevechten meer plaats vinden en daardoor de kans van rabiës overdracht wordt verminderd. Door de sterilisatie van de teven komen er dus veel minder puppy’s en deze hoeven als ze volwassen zijn niet meer een plek te bevechten in de roedel. De levensverwachtingen van de honden in het dorp van het echtpaar is toegenomen van maar amper drie jaar naar 7 jaar. Echt een opmerkelijk mooi resultaat.
Praktische ervaringen met de operaties
Aanleveren van de dieren ging goed. Had wel iets meer kunnen doen maar dan had er ook een ervaren assistent mee gemoeten, vooral om de organisatie rondom de operaties te begeleiden. Verdoven, scheren en wassen. Steriliseren apparatuur etc.
Instrumenten waren voldoende aanwezig en van goede kwaliteit. De twee locale assistenten hebben weer veel bijgeleerd. In het begin waren ze te bang om zelf beslissingen te nemen. Op het eind ging dat goed. (Bijvoorbeeld dat ik niet hoefde te zeggen dat er een stukje uit het oor genomen hoeft te worden). Ze kunnen zelfstandig honden onder narcose brengen en infuus inbrengen. Ze waren zeker handelingsbekwaam. Alleen qua organisatie moeten ze wat meer praktijkervaring opdoen.
Heb niet precies bijgehouden hoeveel dieren ik heb gesteriliseerd, maar dat zijn er zeker enkele tientallen. Heb ook andere verrichtingen gedaan. Zoals een aangereden hond, paar huidinfecties, oorinfecties en drie oor hematomen zelfs een huis bezoek van een zieke hond.
Nederlandse gastvrouw Fiona was in het begin bezorgd en nog sterk aanwezig met het organiseren en aansturen van het team. Maar na een paar operaties, kreeg ze voldoende vertrouwen en kon alles loslaten. Maar op zich natuurlijk wel fijn dat je iemand hebt, waar je op terug kan vallen bij organisatorische problemen of tekortkomingen.
Ik vond het een zeer mooie ervaring en de moeite waard om het nogmaals een keer te doen.
Reinrie
PS:
In de twee weken dat ik alle honden en katten heb gecastreerd die door de plaatselijke bevolking werd aangedragen ontwikkelde zich een vriendschap tussen het hartelijke echtpaar en mij. Hoop dan ook dat in de nabij toekomst, ik weer de tijd kan vrij maken om weer naar Goa te gaan om het goede werk voort te zetten.
Reinrie Egberink