Algemene informatie
==>>... Om teleurstellingen en misverstanden te voorkomen is het belangrijk om het onderstaande te lezen en om mee rekening te houden voor iedere student die aan een werkstage wil deelnemen.... <<==
Ik krijg als grootste specialist op dit gebied in Europa, jaarlijks vele aanvragen van studenten Diergeneeskunde, maar ook van afgestudeerde dierenartsen, die in een buitenlandse dierenkliniek aanvullende praktijkervaring willen opdoen. Ik wil graag iedereen hierbij zo goed mogelijk helpen en heb in bijna 15 jaar hiermee een grote ervaring opgebouwd.
Het is echter wel belangrijk om goed te weten, wat je kunt verwachten en dat je alleen betaalt voor de eventuele accommodatie en niet voor een garantie op een bepaald aantal operaties. De begeleidende dierenarts is zeker van goede wil, maar moet dan ook wel uit kunnen gaan, van een bepaald niveau waar je (ook practisch!) al aan dient te voldoen. Alleen dan heb je het meeste rendement van een dergelijke werkstage.
Het aantal klinieken waar dergelijke stages nog mogelijk zijn is helaas eind 2023 drastisch afgenomen. Het zijn vooral de autoriteiten die daarbij dwars zitten, waarbij zij voornamelijk de locale dierenartsen lijken te willen beschermen tegen 'concurrentie' van buitenaf, terwijl deze in werkelijkheid de zwerfdieren niet eens zelf gratis willen steriliseren ...
Ik stel het - mede gezien het bovenstaande - erg op prijs om met iedere student of dierenarts vooraf een telefonisch (of Skype e.d.) gesprek te hebben, waarbij ik nog meer aanvullende informatie kan doorgeven en andersom ook van jou kan horen wat je ervan verwacht en tevens of je keuze goed aansluit bij hetgeen je op de desbetreffende locatie kunt verwachten. (Tel.: 010-420 23 44)
Onderaan staat een overzicht per kliniek waardoor je een meer specifiek idee krijgt wat je al dan niet kunt verwachten.
Aanbod van DZG in Utrecht
Met Dierenartsen Zonder Grenzen in Utrecht op de Yalelaan 1, werk ik graag en prettig samen.
Zij bieden alle deelnemers die voor een werkstage naar het buitenland gaan aan, om bij hen langs te komen om gratis medische spullen mee te kunnen nemen!
Neem daarvoor zelf met hen contact op: student@dierenartsenzondergrenzen.nl
For all vets and vet-students:
Please bring your own operations clothes with you
For shoes, you can use normal sneakers.
Shorts are not allowed in all clinics.
Thank you!
Dringend advies: Kom pas in je 6e studiejaar
Om het meeste profijt te hebben van de mogelijkheden, maar ook om zoveel mogelijk zekerheid te hebben om zelfstandig te mogen opereren, is het aan te bevelen om pas in het 6e studiejaar naar een dergelijk werkstage-adres toe te gaan.
De meeste locale begeleidende dierenartsen hebben het meestal erg druk en hebben geen tijd om technieken helemaal uit te gaan leggen. Je zult de vaardigheden zeker theoretisch al moeten bezitten en liefst al één of meerdere keren op de universiteit of elders een dergelijke (castratie)operatie hebben gedaan, om het meeste rendement uit een dergelijke werkstage te halen. Deze is dan ook vooral bedoeld om meer vingervlugheid en algemene praktijkervaring te verkrijgen. Zo is het bijv. ook essentieel dat je al de basis-technieken zoals het zetten van een katheter om intraveneus vloeistof toe te dienen onder de knie hebt en dat je al enige ervaring hebt met hechten. Nogmaals: dit zijn geen leer-stages, maar praktijk-stages...
Dit kunnen factoren zijn, waardoor het vaak nog niet mogelijk is, om al in de eerste week zelfstandig operaties te gaan opereren. De beslissing of dit al dan niet wordt toegestaan, is altijd afhankelijk van de begeleidende dierenarts. Dit kan afhangen van diverse factoren, zoals of het dieren van alleen het asiel zijn, of ook dieren van particulieren. Of de dierenarts je capabel genoeg vindt, om bijv. ook teven te steriliseren. Ook kunnen er verschillen zijn in de mate van toezicht van locale autoriteiten op een dergelijke kliniek. En het aanbod aan te opereren (zwerf)dieren, hetgeen bij sommige klinieken afhankelijk kan zijn van de tijd van het jaar.
In diverse asielen zijn er mogelijkheden om in een (kleine) behandelkamer (na goedkeuring) zelf en/of samen met de dierenarts operaties uit te voeren, vooral sterilisaties/castraties. Of dit vindt plaats in een plaatselijke dierenkliniek, waar het asiel mee samenwerkt. Maar soms zijn er ook pure TNR-projecten, waar op een ‘keukentafel’ geïmproviseerd moet worden. Lees hierover verder bij de diverse adressen.
Langzame opbouw
Hoewel het kan verschillen per kliniek, is dit de letterlijke opbouw die ik van een van de dierenartsen doorkreeg en die je in een normaal 2-weeks verblijf kunt verwachten:
1. Firstly they have to put catheter perfectly (without catheter there is no surgery…).
2. Followed by control with anesthesia protocols and checking anesthesia. If there are cats, they will start with the male ones.
3. Then, they have to show whether they can work properly with sutures at skins and muscles. And if they do all well before, they can start with little male dogs.
4. As female cats and even bitches are much more complicated, I need as responsible vet to see whether a vetstudent is really capable enough to neuter such animals on their own as well.
De officiële dierenarts zal daarbij supervisie houden. Het is ook aan hem of haar om te beoordelen of een student in een bepaald stadium al dan niet zelfstandig alle soorten sterilisaties mag gaan uitvoeren. De garantie hierop kan ik niet geven en hangt van diverse factoren af. Wel hebben alle klinieken waar wij vaak al vele jaren mee werken, aangegeven dat zij graag met studenten Diergeneeskunde en dierenartsen willen samenwerken.
Minimaal 2 weken
Het is absoluut aan te raden om twee weken i.p.v. slechts 1 week naar een asiel te gaan. Dat advies krijg ik van vrijwel iedere student te horen, die ik na afloop van hun stage spreek. Alleen dan haal je er het meeste rendement uit.
Bij de sommige werkstages (vooral buiten Europa) zul je ook gevraagd kunnen worden om aan andere operaties deel te nemen. Ook kun je het verzoek krijgen om in het asiel zelf bij diverse dieren medische checks uit te voeren.
Bovendien heb je bij een langere periode dan 1 week, ook het minste risico op een tegenvallend aantal dieren op de operatietafel, als het asiel afhankelijk is van derden wat betreft het aanbod van de te opereren dieren. Voor adressen buiten Europa adviseer ik om 3 weken of langer te gaan.
Dit vrijwilligerswerk is enerzijds erg leerzaam, vooral om meer praktische ervaring te kunnen opdoen. Anderzijds is dit ook zeer nuttig, want behalve dat er daardoor een minder grote zwerfdieren populatie ontstaat, kunnen de asieldieren hierdoor gereed worden gemaakt voor adoptie. De meeste buitenlandse asielen, willen pas een hond of kat herplaatsen als het dier gesteriliseerd is.
Ik hoop je hiermee in eerste instantie goede informatie te hebben gegeven. Als je meer vragen hebt, verneem ik dat graag. Je kunt dan mailen naar info@vetstudents.eu
Voor de bemiddeling geldt een bijdrage van 39 euro p.p. ex BTW.
HIERVOOR WORDT EEN FACTUUR PER EMAIL GESTUURD NADAT DE RESERVERING IS GEMAAKT
Geen luxe voorzieningen
Verwacht geen ultra-moderne operatiekamers en de apparatuur zal minder optimaal zijn, als je hier in Nederland of België gewend bent. Ook de hygiene zal waarschijnlijk niet zo zijn, als je hier gewend bent. Het is zelfs aan te raden om – indien mogelijk – bijv. je eigen stethoscoop zelf mee te nemen. Voor de meeste locaties dien je je eigen operatie-kleding en stevige schoenen voor in de operatieruimte mee te nemen. Ook nog bruikbare medicijnen en (evt. overtijd) hechtmaterialen zijn zeer welkom!
Aan het aantal uit te voeren sterilisaties / castraties kan per asiel een zeker maximum zitten doordat de financiële middelen vrijwel altijd beperkt zijn. In dat geval zal het aantal operaties bijv. beperkt dienen te blijven tot alleen de ochtenduren, waarna er ‘s middags algemene (kleine) verrichtingen en onderzoeken kunnen worden uitgevoerd bij de vele honderden honden van het asiel.
Feestdagen in het buitenland
In de te bezoeken landen kent men dikwijls meer en andere feestdagen dan in Nederland of België. Hou daar rekening mee, want ook de dierenkliniek zal dan zeer waarschijnlijk gesloten zijn. Misschien kun je een afspraak maken dat je die dag inhaalt op bijv. een zaterdag.
Kijk dus zelf even op het internet of er in de periode dat je naar zo’n kliniek toe wil gaan of er een of meerdere (vrije) feestdagen dan zijn.
Om een algemene indruk te krijgen van zulke vrij dagen, hieronder een globaal overzicht van dergelijke dagen bijv. in Spanje:
- 1 januari (Nieuwjaar) – Año Nuevo
- 6 januari (Driekoningen) – Dia de Reyes
- Goede Vrijdag – Viernes Santo
- 1e Paasdag
- 1 mei (Dag van de arbeid) – Fiesta del Trabajo
- 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart) – Festividad de la Asunción de la Virgen
- 12 oktober (Dag van Spanje) – Fiesta Nacional de España
- 1 november (Allerheiligen) – Todos los Santos
- 6 december (Dag van de Spaanse Grondwet) – Día de la Constitución Española
- 8 december (Onbevlekte Ontvangenis Maria) – Inmaculada Concepción
- 25 december (Kerstmis) – Natividad del Señor
Accommodaties
Ik heb voor vrijwel alle werkstages een mogelijkheid kunnen vinden om je zo goedkoop mogelijk te laten overnachten. Meestal wordt de accommodatie verzorgt door de desbetreffende dierenkliniek. Soms is het een eigen huis of appartement. Soms een logeerkamer of een nabijgelegen hostel of pension. De verdere informatie en de prijzen staan omschreven op de desbetreffende pagina’s. Prijzen en verdere details zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Het is niet toegestaan, zonder schriftelijke goedkeuring om zelf andere accommodatie te gaan boeken, aangezien in die prijzen ook de begeleiding en extra medische kosten inbegrepen zijn.
Ook bevinden vrijwel alle asielen zich dicht in de buurt van een internationale luchthaven, waardoor er dikwijls goedkope vliegverbindingen mogelijk zijn.
Om je keuze zo goed mogelijk te kunnen maken, hieronder wat actuele karakteristieken van enkele asiel-klinieken:
(situatie per januari 2024)
Visa en vaccinaties
Voor de meeste landen op deze website, is het niet nodig om een visum aan te vragen. India is een uitzondering en daarvoor moet je een visum aanvragen. Vraag in zo’n geval altijd een toeristen-visum aan, nooit een studenten-visum en al helemaal geen werk-visum, want dat zal vrijwel altijd niet mogelijk zijn.
Alleen voor India zijn vaccinaties tegen rabiës en tetanus verplicht.
Check voor de laatste stand van zaken op: https://www.ivisa.com/apply-online
Hoeveel pers. max. tegelijk?
Cabo Verde – Sao Vicente
2 tot 4
Dieren-artsen
Ja
Goede engels-talige directie in een van de zeer weinige dierenklinieken van de Kaapverdische Eilanden. Prettige eigen accommodatie.
Coimbatore – India
4 tot 6
6e-jaars + dieren-artsen
Ja
Goede engels-talige directie in een van de best geleide dierenklinieken van India. Ook de dierenartsen spreken goed Engels.
Fortaleza – Brazilië
6e jaars + dieren-artsen
Nederlandse eigenaar van een 18 tal keurige bungalows aan het strand van Canoa Quebrada, biedt dierenartsen en studenten 6e jaars met reeds enige praktijkervaring om tegen gratis accommodatie, in een goed ingerichte sterilisatie camper veel sterilisaties voor zwerfdieren uit te voeren. Liefst langer dan 2 weken.
LET OP: ONDER VOORBEHOUD VAN TOESTEMMING LOCALE AUTORITEITEN!
Goa – India
6e jaars + dieren-artsen
TOT NADER ORDE WEGENS OMSTANDIGHEDEN NIET MOGELIJK.
Er is meestal een locale dierenarts aanwezig die graag met je samenwerkt. Enige operatie-ervaring is wel echt nodig. Gratis logeren bij dit Nederlandse echtpaar, dat je ook zeer vriendelijk en dankbaar zal begeleiden.
Granada – Spanje
geen maximum
6e jaars
V.a. 14 september 2024 is deze kliniek weer open voor nieuwe reserveringen.
Bij een zeer ervaren vrouwelijke dierenarts kun je je (reeds aanwezige!) vaardigheden om te steriliseren verder verbeteren en meer snelheid verkrijgen. Afhankelijk van je capaciteiten kan het zijn dat je pas in de 2e week zelfstandig kan gaan opereren.
New Delhi – India
geen maximum
6e jaars en dieren-artsen
Het werken in dit asiel en kleine kliniek zal een ervaren dierenarts, maar ook een 6e jaars student met enige operatie-ervaring zeer veel voldoening geven. Hier wordt grandioos goed werk gedaan voor de ontelbare zwerfdieren in deze regio. Het eerste bezoek van een Nederlandse dierenarts werd een groot succes en werd door de locale medewerkers erg gewaardeerd! Eigen dierenarts spreekt redelijk Engels.
Porto – Portugal
3e + 4e + 5e jaars
Dit is het ideale adres voor studenten Diergeneeskunde tot en met het 5e studiejaar, als je alvast de sfeer van een groot asiel met een eigen dierenkliniek wilt meemaken. In Portugal mogen alleen officiële Portugese dierenartsen opereren. Uitstekend management en prima en betaalbare accommodatie met dagelijkse transfers naar en van de kliniek.
San Jose – Costa Rica
6e jaars + dieren-artsen
TOT NADER ORDE WEGENS OMSTANDIGHEDEN NIET MOGELIJK.
Professioneel adres, met goede begeleiding en Nederlands sprekende directie. Je moet wel al enige operatie-ervaring hebben. In 2e week of later kun je ook meegaan per 4Wheel-jeeps naar indianen-dorpjes voor locale CNVR.