U / D – Indonesië – Borneo

..999999999999

Wie wil er voor korte of langere tijd in een uniek wildlife-centrum midden in Borneo werken?

In het Indonesische Oost-Kalimantan (Borneo) bevindt zich een prachtig opvang- en educatiecentrum: Kawasan Wisata Pendidikan Lingkungan Hidup (KWPLH), oftewel in het Engels: Environmental Education and Recreation Facility, maar ook bekend onder de naam Sun Bear Education Center. Het is gelegen bijna 25 km. ten noorden van de stad Balikpapan in Indonesisch Borneo.

Voor wie? Men is daar op zoek naar dierenartsen en dierenarts-assistenten voor een langere periode. Maar ook studenten Diergeneeskunde en zelfs ook gewone vrijwilligers met enige ervaring met het helpen van dieren, zijn van harte welkom.

Algemeen: In 2004, is hier een prachtige opvang voor dieren gebouwd. In eerste instantie vooral bedoeld voor het opvangen en verzorgen van gewonde of mishandelde Maleise beren. Later is hier ook de opvang van vele zwerfkatten en -honden bijgekomen. Een belangrijk onderdeel is het educatieve gedeelte van het enorme 10 hectare grote terrein. Daar leven momenteel 7 Maleise beren, die nooit meer teruggezet kunnen worden in het wild. Het centrum wordt algemeen beschouwd als een van de best georganiseerde educatie/opvangcentra in heel Azië en jaarlijks komen hier veel bezoekers (70.000 in 2016) zowel vanuit Indonesië zelf, als uit andere landen.

Ook zwerfdieren: Sinds enkele jaren zijn hier ook voorzieningen gebouwd om zwerfhonden en zwerfkatten te kunnen opvangen. Maar ook wordt er voorlichting gegeven hoe om te gaan met deze dieren en om te proberen te voorkomen dat er nog meer zwerfdieren in dit deel van Indonesië zullen gaan komen.

Hoeveel mensen werken er? In het centrum en in de opvang werken meer dan 40 medewerkers, waarvan 90% uit de locale omgeving.

Studenten Diergeneeskunde en studenten Dierverzorging: Je kunt hier veel ervaring opdoen, ook met dieren die je in Europa niet of nauwelijks zult tegenkomen. De medische werkzaamheden die je hier kunt en mag uitvoeren, zijn afhankelijk van je kennis en kunde.

Transfer na aankomst: Na aankomst op het vliegveld van Balikpapan in Oost-Kalimantan, ontmoet je een vertegenwoordiging, die je in 45 minuten naar het dierencentrum zal brengen.

Accommodatie: Op het eigen terrein zijn een paar huisjes waar je kosteloos gebruik van mag maken. Ook kun je gratis mee-eten met de gezamenlijke maaltijden.

Wat wordt er van een dierenarts of dierenarts-assistent(e) voor langere tijd gevraagd?
Zij moeten het management assisteren en het dieren-project met focus op de beren verder gaan ontwikkelen. Maar ook de nieuw binnengebrachte dieren en die er al langer wonen de juiste medische verzorging bieden. Andere taken zijn het verbeteren en bijhouden van de medische administratie, moderniseren van de trainingsprogramma’s en kijken of het kattenadoptie-programma nog verder verbeterd kan worden.

Hieronder de lijst van werkzaamheden zoals wij deze van hun letterlijk hebben ontvangen:
1. Carry out daily health checks, monitoring of sick animals, and preventive medicine;
2. Assist the KWPLH animal staff in mastering vet nursing skills, including but not limited to: safe and effective holds, injection techniques (s.c., i.m., and i.v.), animal handling, sterilization of tools, anesthesia administration and monitoring, clinic administration, first aid, etc;
3. Manage our animal clinic, (i.e. organization of medical supplies, updating stocklist);
4. Assist visiting vets with all medical issues and operations;
5. Animal care database management and administration (Access database);
6. Assist with daily animal care, including feeding and cleaning;
7. Help organize low-cost sterilization programmes for neighboring community pets or stray animals when veterinarians working are at the center;
8. Assist with dog training and training our local animal staff in dog training and improved routine care;
9. Assist bear keepers in treatment of sun bear medical issues;
10. Assisting with our cat/dog adoption program: Improvement with the goal of increasing the number of adoptions (to good homes);
11. Enrichment programs for domestic animals, sun bears and other wildlife occasionally taken care of at the center);
12. Information gathering and consultation with KWPLH advising vets.

For more details about KWPLH and the vet /vet-nurse position please email us! We are in need of help from a new vet and/or vet nurse in 2017-2018. The position is preferably for 6-12 months or longer.

Housing and food is provided. Couples are also welcome to apply.

Please send questions and resumes to Gabriella Fredriksson: gabriella.fredriksson@gmail.com.
For further information visit our website: www.beruangmadu.org or www.pronaturafoundation.org