In het nieuw gebouwde asiel is ook een operatiekamer ingericht.
Dierenarts Leonie Bansse bij het asiel.
Dr. Audrey Steenland-Smit
Met een eigen busje wordt een zwerfhond in de kliniek gebracht voor de castratie-operatie.

Asiel: Stichting Dierenbescherming Suriname.

Eigen dierenartsen: Audrey Steenland-Smit en Leontine Bansse-Issa.

Locatie: Paramaribo.

Wie kunnen hier komen? Het hele jaar door is er hulp nodig van officiële dierenartsen, die zonder begeleiding kunnen werken. Hij of zij kan dan werken in de eigen operatie-kamer van het plaatselijke asiel.

Maar ook vrijwilligers die willen helpen met diverse werkzaamheden met de dieren, zijn er van harte welkom.

Doorlopend worden er zwerfdieren gesteriliseerd en bovendien is er jaarlijks een groot sterilisatie project voor honden en katten (Daarbij worden er dan in korte tijd ruim 500 dieren geopereerd, voornamelijk honden).

Het probleem van de honden-overpopulatie is groter dan van de zwerfkatten. De honden en katten tijdens dit project zijn zowel van eigenaren met een laag inkomen als de zwerfdieren die door vrijwilligers gevangen worden.

Verder steriliseren zij het hele jaar door alle dieren die bij het asiel ter adoptie aangeboden worden. Als hun capaciteit het toe laat ook zwerfdieren die dan een aantal dagen in het asiel mogen revalideren alvorens ze teruggeplaatst worden in hun eigen omgeving.

Voor wie? In verband met het ontbreken van de tijd om studenten Diergeneeskunde medisch-technisch te begeleiden, is het alleen mogelijk om daar te komen opereren voor afgestudeerde en ervaren dierenartsen. En daarnaast zijn studenten Dierverzorging, alsmede dierenvrienden zonder specifieke dierenopleiding er van harte welkom.

Omschrijving: Deze stichting bestaat al sinds 2001. Het is een non-profit organisatie die is aangesloten bij World Animal Protection (vroegere WSPA). De stichting heeft tot doel alles te doen wat in het belang is voor de dieren en het dierenleven in Suriname, Onder meer door:
- Te waken tegen mishandeling van dieren;
- Te bevorderen dat dieren in gevangenschap, huisdieren, vee, pluimvee, etc, goed worden verzorgd en in dier-vriendelijke omstandigheden leven;
- Hulp te verlenen aan zieke en gewonde dieren bij ongevallen;
- Mensen te informeren over het werk van de dierenbescherming.

Werkzaamheden Behalve dierenartsen, kunnen dus ook vrijwilligers en studenten Dierverzorging heel nuttig werk daar doen.
Er zijn in ieder geval 3 dagdelen per week dat in het asiel een dierenarts daar aan het werk is en waarbij geassisteerd kan worden door vrijwilligers, te weten:
1. Dinsdagochtend 8:00-14:30: sterilisaties en castraties van de asieldieren en zwerfdieren die tijdelijk voor en na de operatie met de sterilisatie opvangen moeten worden voordat ze weer teruggeplaatst worden op hun leeflokatie, Hier kan een studente een hele leerzame en ook behulpzame rol in spelen en hele praktische operatieleer ervaring opdoen.
2. Woensdagmiddag 14:00-17:00: reguliere vaccinaties en ontworming van de asiel-honden en -katten. Ook onderzoek en behandeling voor asieldieren die ziek zijn of huidproblemen hebben.
3. Vrijdagmiddag 14:00-18:00: Verder onderzoek en behandeling van dieren. Door de eigen dierenarts van het asiel.
Verder heeft het asiel een grote behoefte aan vrijwilligers voor het helpen met voeren, verzorgen, wassen en behandelen van de dieren en schoonmaak in het algemeen.

Accommodatie

Via de kliniek kan er een keurige kamer worden gehuurd op loopafstand van de kliniek in het centrum van Paramaribo.
De kosten daarvoor zijn 90 euro per week. Er zijn ook andere mogelijkheden op aanvraag.

Hoe daar te komen? Er zijn uiteraard rechtstreekse vluchten tussen Schiphol en Paramaribo. Behalve met de KLM zijn er ook goedkopere charter-vluchten.

Locaal vervoer: Locaal vervoer heb je amper nodig. Misschien wil je verblijf daar combineren met een aantal dagen rondreis naar de binnenlanden. Daar zijn zeker mogelijkheden voor.