Inez van de Brande - die ook medisch adviseur is van mijn stichting Dierennood - was een van de bezoekende dierenartsen die in Goa prachtig werk heeft verricht. Als iemand dat graag wil, kan er met haar contact worden opgenomen voor specifieke informatie over dit adres.

 

Hier een paar studenten en dierenartsen uit Nederland, die in Goa prachtig werk voor koeien en buffels hebben gedaan. Wie wil dit nog meer doen? Er wordt voor dat specifieke werk vrije accommodatie met zelfs ook gratis maaltijden aangeboden!

 

Organisatie: Stray Assist

GOA, India

In Goa is er heel veel werk te doen voor dierenartsen, studenten Diergeneeskunde en Dierverzorging, para-veterinairen en ook vrijwilligers zonder specifieke opleiding.

Een Nederlands echtpaar dat al 20 jaar in India woont en daar werkt, heeft stichting Stray Assist opgezet, en probeert zoveel mogelijk zwerfhonden te helpen. Vooral met sterilisaties. En zij bieden alle bezoekers gratis verblijf aan, in een huis van hun, op loopafstand van de dierenopvang en kliniek.

Stray Assist zelf werkt vanuit een prachtige, oude Portugese villa in een klein dorpje waar dit echtpaar woont en waarvan een gedeelte ook als kantoor in gebruik is. Ze vangen zelf ook honden op en een paar oude en gehandicapte honden hebben bij hun nu een veilig en goed verzorgd leven.

Zij werken samen met een locale Indiase dierenarts en er komen ook regelmatig dierenartsen uit andere landen, maar alle hulp van dierenartsen, studenten of vrijwilligers uit andere landen is zeer welkom.

Behalve sterilisaties, komen er ook iedere dag mensen met honden langs. Veel Indiase mensen zijn net zo dol op hun dieren als Nederlanders maar door het gebrek aan dierenartsen moeten hun dieren vaak onnodig lijden. Zeker voor straatdieren zijn er nauwelijks faciliteiten. Stray Assist probeert hierin te voorzien.

Tijdens het verblijf zal een dierenarts naast sterilisaties mogelijk te maken kunnen krijgen met gevallen van distemper, parvo, slangenbeten, vergiftigingen en verkeersongevallen. Zeer boeiend en leerzaam dus.

Er is altijd een assistent aanwezig die helpt met het verzorgen van de dieren en die ook kan assisteren bij operaties. Er zijn enkele kennels waar de dieren kunnen verblijven. De rest van de honden loopt vrij rond.

De voorzieningen zijn eenvoudig maar er wordt verantwoord en hygiënisch gewerkt. De dieren die gesteriliseerd moeten worden zijn veelal community honden, dat zijn honden die op straat leven maar gevoerd worden door de lokale bevolking.

Dit is zeer belangrijk werk want deze honden zijn vaak degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanwas van grote nesten pups.

Het dorpje ligt zo’n vier kilometer van de fameuze stranden van Goa en is omringd door natuur. Een paar minuten wandelen vanaf het huis is een klein lokaal eettentje waar je kunt eten voor minder dan 1 euro. Bij de stranden zijn allerlei restaurants en verschillende uitgaansmogelijkheden. Het Nederlandse stel zal zorgen dat je wegwijs wordt gemaakt en het zal regelmatig mogelijk zijn om met hen samen te eten.

Facebook: https://www.facebook.com/StrayAssist

Plaats: Goa aan de westkust van India.

Voor wie? Zowel studenten Diergeneeskunde als ervaren dierenartsen, maar ook dierenarts-assistenten, studenten Dierverzorging en vrijwilligers zonder dieren-opleiding zijn hier allen van harte welkom. De locale dierenartsen en assistenten die hier samenwerken, spreken prima Engels en zijn bereid om goed met je samen te werken.

Volledige vaccinatie tegen rabies en tetanus zijn vereist.

Accommodatie: Je kunt gratis verblijven in een huis van het NL echtpaar, dat op zo’n 10 min. lopen van het eigen huis van Fionna zich bevindt. Hier heb je je eigen kamer met badkamer en toilet hebt. Er zijn drie slaapkamers, ieder met eigen badkamer, een eenvoudige keuken en een terras met prachtig uitzicht over de velden met waterbuffels. Wie dat wil, kan gebruiken maken van een klein autootje. Hiernaast een paar foto’s van het interieur.

Hoe daar te komen? Er zijn zowel mogelijkheden om per lijndienst te vliegen of met toeristische charters. Deze laatste zijn veelal goedkoper, maar wellicht moet je dan vertrekken vanaf Dusseldorf of Brussel. Lijnvluchten vliegen op New Delhi of Mumbai en vandaar zijn er veel dagelijkse vluchten naar Goa. Bijv. Spicejet, Indigo, Jet Airways.

Voor ervaren dierenartsen is soms een speciale mogelijkheid beschikbaar in samenwerking met stichting AAI, namelijk een tegemoetkoming van de vliegkosten van 50%. Als je hiervoor belangstelling hebt, graag even mailen met hanno@dierennood.nl of met hem bellen op 010-420 23 44.

Je wordt persoonlijk van de luchthaven afgehaald.

Locaal vervoer: Er zijn voldoende transport-mogelijkheden zoals bussen en taxi’s. Als je van de auto van Fionna gebruik wil maken, heb je een international rijbewijs nodig. Je kunt dat vooraf bij de ANWB in Nederland afhalen als je een rijbewijs hebt.

 

 

Ingang van het eigen huis van Fionna en haar man. Hier vangen zij ook diverse zwerfdieren op en daar mogen de geopereerde dieren ook bijkomen nadat ze gesteriliseerd zijn.