U/D – Bolivia – LaPaz

Keurige eigen operatiekamer in het dierencentrum van Animales SOS.
Een vrijwilliger wacht op vervoer om deze gewonde hond naar de kliniek te kunnen brengen.

Animales SOS Bolivia.

Plaats: La Paz, de hoofdstad van Bolivia in Zuid-Amerika.

Wat is de opzet?: Dit is zeer veelzijdig en interessant adres! Een stichting van enthousiaste en deskundige dierenartsen en andere vrijwilligers, nemen de verantwoordelijkheid op zich om zeer veel met name zwerfdieren medische hulpverlening te bieden.

Hun werkzaamheden bestaan uit:

1. Acute medische zorg voor aangereden zwerfdieren.

Deze worden regelmatig langs de diverse snelwegen in en rondom La Paz aangereden, waarna Animales SOS gebeld kan worden om hulp te verlenen. Een vrijwilliger gaat er naar toe (vaak per openbaar vervoer!) en probeert indien nodig en indien mogelijk het dier naar de eigen kliniek te brengen. Waar het verder verzorgd kan worden.

In de afgelopen 4 jaar hebben zij bij meer dan 3.000 verkeersongevallen dieren geholpen. Dat zijn er zo'n 25 per week. Dag en nacht gaan zij na een melding op pad. Iedereen in de wijde omgeving weet dat zij een beroep op dit stel dierenvrienden mag doen. Zelfs de politie roept hen vaak erbij om medische hulp te verlenen in de eigen kliniek.

2. Het uitvoeren van sterilisaties.

Dit is een belangrijk onderdeel van hun programma. Via uitgebreide voorlichting op markten, dorpspleinen, enz. worden zoveel mogelijk dieren-eigenaren opgeroepen om hun hond of kat (tegen een zeer gering bedrag) te laten castreren. Dit kan daar gaan met tientallen per dag.

Zij hebben inmiddels al meer dan 13.000 honden en kitten gesterilliseerd, waarvan in 2013 ruim 1.250. Op deze manier worden onnoemlijk veel dieren een leven in barre omstandigheden bespaard.

3. Het uitvoeren van reddingsoperaties:

In zo'n bergachtig landschap als dat van Bolivia - met La Paz, als de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld - komen er regelmatig gevallen voor van dieren die in netelige situaties terecht zijn gekomen.

Ook dan staan er specialistische vrijwilligers van Animales SOS klaar om hulp te gaan bieden. Met lange touwen en stevige tuigjes om een hond te kunnen takelen, moet zo'n medewerker vaak halsbrekende toeren uithalen om het onfortuinlijke dier weer in veiligheid te brengen.

Voor wie? Vooral afgestudeerde dierenartsen kunnen hier ongelimiteerd prachtig werk doen. Ook studenten 6e jaars Diergeneeskunde kunnen hier een werkstage komen doen, want er is altijd een deskundige locale dierenarts bij aanwezig. Wel moet je dan al wat operatie-ervaring hebben.

Omschrijving: Animales SOS heeft ook Boliviaanse studenten Geneeskunde werken als vrijwilliger, dus ook jij bent van harte welkom! Ook vrijwilligers in de opvang zijn ook altijd wel welkom. Het schema hiervoor is OF 's ochtends van 9 tot 1, of 's middags van 2 tot 6 uur. Maar hele enthousiaste vrijwilligers mogen uiteraard ook de hele dag blijven! Velen blijven nog uren lang extra om te spelen met de dankbare dieren.

Accommodatie: Er is geen eigen appartement van de organisatie beschikbaar, maar dat hoeft ook niet, want een basis hotel kost rond de 6 of 7 euro per nacht en een bus naar de opvang kost 15 of 20 eurocent. De vrijwilliger Marie-Louise Zieleman van wie ik deze info ontving, was zelf voor rond de 15 euro per dag rondgekomen, in de tijd als vrijwilliger bij Animales SOS.

Voertaal:
HELAAS IS ER VANAF JUNI 2015 GEEN DIERENARTS MEER IN DE KLINIEK DIE ENGELS SPREEKT.

Hoe daar te komen? Er zijn diverse verbindingen met één overstap naar La Paz. Op de luchthaven word je opgewacht door iemand van de locale organisatie.

Locaal vervoer: Er is prima openbaar vervoer voor 15 of 20 eurocent per rit. Het is een prachtige stad en je zult zeker ook wat rond willen kijken.

Een hond wordt voor castratie aangeboden.