Paard in Nood in Spanje van de Nederlandse Laura Hoitsema.

Plaats: Almadén de la Plata, nabij Sevilla in zuid-west Spanje.

De stichting heeft plek voor 35 verwaarloosde paarden. Door een tekort aan financiële middelen kan de stichting op dit moment niet alle paarden een kans op een nieuw leven bieden.

Wat doet de stichting? De stichting koopt een verwaarloosd paard rechtstreeks van de eigenaar en krijgt het dier volledig in eigendom. Het dier wordt liefdevol opgevangen op de familieboerderij van de familie Hoitsema in het plaatsje Almadém de la Plata, waar zij sinds begin 2016 naar verhuisd zijn na eerst bij Alicante te hebben gezeten.

Een veearts kijkt het paard volledig na, zodat duidelijk wordt hoe ernstig de situatie is (bloedtesten, wormenkuur, een eventuele scan als het paard drachtig is). Ook wordt het paard gechipt.

Het dier krijgt een intensieve en vooral ook liefdevolle verzorging. De dieren worden 24 uur per dag in de gaten gehouden. Om weer aan te sterken wordt het paard in de eerste maand flink bijgevoerd verdeeld over 8 keer per dag.

Na ongeveer drie maanden is een paard meestal weer volledig hersteld en gesocialiseerd in de kudde. De stichting gaat vervolgens op zoek naar een nieuwe, liefdevolle eigenaar.

Wie kan hier komen helpen? Iedereen die van paarden houdt en er al enige ervaring mee heeft.

Verdere informatie: Er wordt een minimum leeftijd aangehouden van 17/18 jaar omdat de werkzaamheden hier zowel lichamelijk als emotioneel redelijk zwaar zijn. Het is geen 5 daagse werkweek van 36 uur want de paardjes hebben nu eenmaal 7 dagen per week zorg en aandacht nodig. Ook komt het wel eens voor dat er 's nachts uit bed moet worden gegaan omdat er problemen met de paarden zijn. Het is van belang dat je goed in teamverband kunt werken. Er wordt gewerkt met koppeltjes en ieder koppeltje heeft de zorg over een x aantal paardjes/ezels en dan moet je wel op elkaar kunnen rekenen.

De stagiaires/vrijwilligsters verblijven in een gastenverblijf in de grote herenboerderij van Laura Hoitsema en haar gezin. Er zijn ook handdoeken, beddengoed etc. aanwezig. De kosten hiervoor zijn 120 euro per week voor huisvesting, alle maaltijden, drinken, snacks, etc. en voor de transfers van en naar de luchthaven van Sevilla is het 60 euro.

Als je belangstelling hebt, adviseren wij zo snel mogelijk dit aan ons door te geven. Vertel dan ook iets over jezelf b.v. ervaring met paarden. De plekken in de vakantie-periodes zijn altijd heel snel volgeboekt. Voertaal: Nederlands.

Er worden regelmatig tochten gemaakt op de paarden, dus enige ervaring met paardrijden is aan te bevelen.

Hoe daar te komen? Er zijn rechtstreekse en vaak goedkope vluchten naar Sevilla. Je wordt opgehaald door Laura of iemand anders en ook weer teruggebracht naar de luchthaven.

Locaal vervoer: Je kan vaak met andere medewerkers meerijden naar bijv. het dorp.

Website: http://www.paardinnoodspanje.nl/

Bijzonderheden: Laura en haar gezin zijn al enkele jaren bezig om locaal paarden te redden die aan hun lot zijn overgelaten.

Zoals die keer ergens in het Crevillente gebergte in Spanje, toen ze bij Alicante woonden. Een groep van 15 verwaarloosde paarden, totaal uitgeput en uitgehongerd, zuchtend in de hitte van de hete zon. Eén van de merries lag verloren en uitgemergeld op de grond, omringd door een aantal hongerige veulens.

Een vreselijke aanblik van totale verwaarlozing. Twee Nederlandse fietsers die toevallig langsreden, schakelden direct de hulp in van de familie Hoitsema, eigenaren van een bedrijf dat ruitervakanties organiseert in Spanje Zij wisten met hun kennis en ervaring de meeste paarden te redden en ze een nieuw leven te bezorgen.

Hun hulp kwam echter voor dit paard te laat. De merrie kon niet meer. De familie Hoitsema moest machteloos en vol verdriet toekijken hoe het dier haar ogen sloot en stierf. Niet lang na deze gebeurtenis, was Stichting Paard in Nood Spanje, een feit.

Want deze treurige gebeurtenis is in Spanje helaas niet uniek. In dit land sterven dagelijks tientallen paarden en veulens van de honger.

De crisis heeft hard toegeslagen. Door de hoge werkloosheid hebben eigenaren geen geld meer deze dieren te verzorgen. Ze hebben geen of te weinig geld om voldoende voer te kopen, of eventuele medische zorg te geven.

Vaak worden de dieren uiteindelijk aan hun lot overgelaten. Met alle gevolgen van dien.

Het aantal dieren dat hierdoor nodeloos leidt en verwaarloosd wordt, neemt schrikbarend toe. Stichting Paard in Nood Spanje, opgericht door de familie Hoitsema, zet zich met hart en ziel in voor het welzijn van deze verwaarloosde dieren samen met Michel Veenendaal.

Met de oprichting van Stichting Paard in Nood Spanje, geven zij deze paarden de kans op een nieuw leven.

Jouw hulp is hierbij hard nodig!