U / D – Nepal – Kathmandu

SPCAN Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Nepal

Algemeen: Net zoals bij Goa/Indiaven, werk ik hierbij graag samen met stichting AAI.

Ook dit asiel met kliniek in Nepal werd aangeraden door Marion Rikken, die er zelf is geweest en zeer onder de indruk was van de prachtige werkwijze van deze kleine maar zeer diervriendelijke organisatie.

Het is de meest actieve dierenorganisatie in Nepal, die zich inzet om de daar nog vaak voorkomende dierenmishandelingen proberen te voorkomen. Maar ook om dieren te helpen die al mishandeld zijn. Ook zijn zij sterk gericht op het steriliseren van zwerfdieren.

Zij hebben een eigen asiel met kleine kliniek: de Kruna Rescue & Rehabilitation Shelter. Het is de enige plek in de wijde omgeving waar zieke en gewonde dieren kunnen worden behandeld en waar zij mogen en kunnen verblijven tot zij weer gezond genoeg zijn voor herplaatsing of voor adoptie.

Zij zijn gevestigd in Hattigaunda, net buiten de hoofdstad Kathmandu. Vanuit hier wordt ook het Animal Birth Control Program in grote delen van Nepal georganiseerd. Ook kunnen zij worden opgeroepen, om via een noodoproep gewonde dieren (zowel van partikulieren als zwerfdieren) te gaan helpen binnen 12 uur.

Na de grote aardbeving in 2014 werd een groot gedeelte van het asiel verwoest.
Nu is het team van Malika bezig om het langzaam weer op te bouwen.

Een getraind team staat hiervoor klaar om dit te kunnen uitvoeren: een dierenarts, een technisch specialist, ambulance chauffeur en enkele vrijwilligers met para-veterinaire ervaring.

Het is een non-profit organisatie die afhankelijk is van giften van dierenvrienden vanuit diverse landen in de wereld. Opgericht in 1990 en de kliniek werd gebouwd in 2001. Behalve zwerfdieren, kunnen er ook koeien, apen, geiten, ezels en diverse soorten vogels worden behandeld. Voor allen zijn er mogelijkheden om na de behandeling nog langer te blijven tot het dier weer gezond genoeg is om weer vrijgelaten te worden.

Gelukkig komt er ook hulp voor haar en de vele dieren vanuit Nederland. Een clubje enthousiaste dierenvrienden heeft hiervoor een vereniging opgericht met de naam: Steun SPCA-Nepal. Kijk maar op hun website: www.spca-nepal.nl

Inmiddels zijn er al meer dan 10.000 honden (!) door hun gesteriliseerd.

Deze organisatie voert ook regelmatig sterilisatie-projecten uit in omringende dorpen en stadjes. Er wordt gewoon een tent opgezet op het dorpsplein en alle honden worden dan gratis geopereerd. Eventueel aangevuld met zwerfhonden die weer op dezelfde plek vervolgens worden teruggezet. Heel goed werk dus van Malika en haar team!

Verdere activiteiten:

– Mobiele medische service om gewonde en/of zieke zwerfdieren te kunnen helpen. Ook kunnen deze indien noodzakelijk naar het asiel gebracht worden.
– Voorlichting over zwerfdieren via diverse media.
– Educatie voor kinderen en studenten over dieren en zwerfdieren in het bijzonder.
– Anti-rabies vaccinatie-campagne voor honden.

Plaats: Kathmandu.

Voor wie? Zowel studenten Diergeneeskunde en Dierverzorging, officiële dierenartsen maar ook vrijwilligers zonder specifieke opleiding zijn hier van harte welkom en kunnen hier veel doen. De eigen locale dierenarts die hier werkt, spreekt goed Engels en is bereid om je eventueel goed te begeleiden.

Het wordt sterk aangeraden om als bezoeker gevaccineerd te zijn tegen rabies.

Accommodatie: Er zijn in de omgeving een aantal eenvoudige hostels en prima hotels, waar men uit kan kiezen.

Zoals in het stadje Thamel met de meer dan 130 hotels in alle prijs-klassen. Van 4 euro p.p.p.d. met een bed in een gemende slaapzaal. Als je een eigen kamer wilt hebben, kun je dat al vanaf 7 euro p.p.p.d. boeken. Kijk bijv. op www.booking.com en dan kun je ook naar de beoordelingen kijken. Bijv. Mountain Peace Guest Hotel, voor de genoemde 7 euro met een 8,1 als beoordeling.

Hoe daar te komen? Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die op Nepal vliegen. Meestal wel met 1 of meer overstappen. Kijk ook eens naar wellicht goedkopere mogelijkheden vanaf Dusseldorf of Brussel.

Je wordt van de luchthaven afgehaald.

Locaal vervoer: Er zijn goedkope transport-mogelijkheden zoals taxi’s en riksha’s. De afstand van het stadje naar het asiel is ca. 30 min. rijden.