Prachtig werk: mobiele kliniek voor sterilisaties op straat in Cali.
Alle hulp van buitenlandse dierenartsen is heel welkom.

De dierenartsen werken graag samen met buitenlandse collega's.

Vrijwel alle medische hulpmiddelen zijn voorhanden.

Er worden zowel dieren van particulieren, maar op andere tijden
ook zwerfdieren geholpen.

Dierenarts Amber Valk uit Nederland werkt daar enkele maanden
en heeft het erg naar haar zin.

Sommige dierenartsen werken ook regelmatig op straat om
nog efficiënter dieren te kunnen helpen.

Er zijn ook veel paarden die dringend geholpen zouden kunnen worden
door buitenlandse dierenartsen.

Nog steeds veel lastdieren die ernstig moeten lijden door overbelasting.

Algemeen: De Nederlandse Mathilde Overduin werkt in de prachtige stad Cali in Colombia voor een internationale onderzoeks-organisatie. Als grote dierenvriend werd ze al snel gegrepen door de vele noden voor de zwerfdieren, maar ook voor andere dieren, zoals werkpaarden en wilde dieren die illegaal verkocht en gekocht worden. Mede doordat ze goed Spaans spreekt, is ze in overleg gegaan met lokale dierenartsen en bestuurders van de stad hoe deze dieren geholpen kunnen gaan worden.

Gelukkig kreeg ze daarbij veel enthousiaste reacties en men wil graag meewerken aan sterilisatie-programma's voor deze grote aantallen zwerfdieren.

Dierenartsen zijn dan ook van harte welkom om naar Cali te komen om hieraan mee te werken. Niet alleen voor castraties, maar ook voor gewonde zwerfdieren en paarden kan hier fantastisch werk worden gedaan.

Bijvoorbeeld hulp verlenen aan de afgedankte werkpaarden die na vele jaren vaak uitgeput en gewond ergens achtergelaten worden en waarvoor Mathilde medische hulp wil proberen te regelen en vervolgens adoptie-huizen wil vinden waar ze niet langer hoeven te werken.

Voorbeelden van dierenorganisaties: Paz Animal, Sentir Animal, Paraiso de la Mascota, Centro Zoonosis, Dagma

Plaats: Cali

Aanvlieghaven: Cali, directe vluchten met KLM 3 keer per week vanuit Schiphol, of via Madrid met Avianca. Andere vlucht combinaties via Bogota ook mogelijk, maar vaak duurder.

Aantal en soort dieren: Er zijn een aantal asielen en organisaties met dierenklinieken waar iedereen die dieren wil helpen van harte welkom is: Pazanimal: 600 honden en katten, een aantal paarden die voormalig werkten op straat, en wilde dieren. Sentir Animal: 50 paarden en een aantal honden en katten. Paraiso de la Mascota: 450 honden en katten. Centro Zoonosis doet sterilisatie programma’s in de arme buurten voor Cali voor ongeveer 400 dieren per week in hun mobiele sterilisatie units. Dagma redt dieren van de illegale handel in wilde flora en fauna en heeft 100en wilde dieren in hun tijdelijk asiel.

Wie kan hier naar toe komen? In principe alleen officiële dierenartsen kunnen hier fantastisch goed werk doen! In de moderne klinieken zijn de meeste zaken aanwezig om bijv. sterilisaties uit te voeren.

Accommodatie: Mathilde kan voor bezoekende dierenartsen kijken voor goedkope accommodatie. Voor 5 tot 10 euro per dag kan een kamer worden geregeld. Dichtbij de verschillende klinieken, meestal met alle gemakken zoals internet, wasmachine, keukenspullen etc. aanwezig.

Voertaal: Dierenartsen spreken over het algemeen een beetje Engels, maar enige kennis van Spaans (of een woordenboek meenemen) is zeer nuttig voor communicatie met hen en andere werknemers in de klinieken en centra. Overigens is de taal voor de Diergeneeskunde mondiaal redelijk hetzelfde....

Kenmerken van de locatie: Het is de derde grootste stad van Colombia met meer dan 3 miljoen inwoners. Het is de internationale hoofdstad van de salsa en heeft een zeer levendig uitgaansleven.

Het is gelegen te midden van verschillende nationale parken, met extreem hoge biodiversiteit. Dit betekent dat de mogelijkheden voor weekend tripjes oneindig zijn. Ook een bezoek aan de hoofdstad Bogota of de tweede stad Medellin is slechts een klein uurtje vliegen verder. Qua veiligheid: Nadat de vredesakkoorden met de FARC getekend zijn, is de veiligheids-situatie drastisch verbeterd. Kidnappen gebeurt niet meer, en het enige waar je als normale burger mee te maken kan krijgen zijn zakkenrollers. Maar die heb je overal...

Als je daar gewoon een beetje verstandig leeft (niet je mobieltje of geld zichtbaar maken op straat, niet alleen in het donker over straat en slechte buurten vermijden) is het vrijwel zeker dat er niets gebeurt. Mathilde woont daar al bijn a 2 jaar en zegt zelf dat ze hierbij vrij naïef is, maar haar is nog nooit wat overkomen.

Lokaal vervoer: Per bus, deze rijden af en aan en zijn erg goedkoop. Uber wordt ook veel gebruikt, en is ook zeer goedkoop.

Websites: http://www.pazanimal.org

http://paraisodelamascota.org

http://www.cali.gov.co/salud/publicaciones/h_centro_de_zoonosis_pub

http://www.cali.gov.co/dagma/

Ervaringen: De eerste Nederlandse dierenarts, Amber Valk, is al een sinds okt. 2016 aan het werk hier met sterilisatie programma's en andere dierenwelzijn programma's (bijvoorbeeld veterinaire zorg tijdens het adoptie programma van de paarden die werkten op straat en nu worden vervangen door kleine vrachtwagentjes) vanuit de overheid en lokale NGOs. Zij heeft het ontzettend naar haar zin en ervaart het afwisselende en inspirerende werk met en voor de dieren in Colombia als een geweldige ervaring. Klik hieronder voor een Colombiaans krantenartikel over Amber Valk, de eerste Nederlandse dierenarts die met Stichting Dierennood naar Cali is gekomen:

http://elpueblo.com.co/cali-tendra-convenio-con-europa-para-ayudar-animales-desamparados/

http://occidente.co/animales-callejeros-seran-censados/

Bijzonderheden: De lokale dierenartsen zijn zeer enthousiast over de uitwisseling van kennis met hun Nederlandse of Belgische collega's.

De werktijden zijn wat wisselend - normaal van 7 tot 4 uur in Centro Zoonosis, maar bijvoorbeeld van 8.30 tot 5 bij Paz Animal. Maar het kan ook vroeger beginnen of later eindigen....

Je kunt zelf kijken op welke dagen je mee wilt lopen met welke instantie zodat je allerlei verschillende ervaringen opdoet. Je hoeft niet constant aanwezig te zijn bij dezelfde instantie.

Je kan dus zelf aangeven hoe intensief je wil mee doen aan de sterilisatie programma’s voor de zwerfdieren of bijvoorbeeld liever voor de geredde werkpaarden wil zorgen.

Tenslotte is er de mogelijkheid met dierenartsen van wilde dieren mee te lopen in de overheidsinstelling DAGMA, die wilde dieren redden van de illegale handel van wilde flora en fauna. Er is dus een hoge diversiteit aan dieren en mogelijke taken!

Voor iedereen die op een unieke wijze ervaring wil opdoen met het helpen van dieren op diverse manieren, in een inspirerende en prachtige omgeving is hier van harte welkom!

Ook veel paarden hebben medische hulp nodig: Veel voormalige werkpaarden zijn mishandeld op straat en daarna gered zijn door Sentir Animal.

Zij hebben vaak diverse wonden, zijn verschrikkelijk mager, en in het algemeen in hele slechte conditie.

Als ze niet gered zouden zijn door Sentir Animal en een tweede kans hadden gekregen van deze NGO zouden ze of gestorven zijn op straat of voer worden voor de dierentuin hier in Cali.

Sentir Animal krijgt geen steun van de overheid en ontvangt maar weinig donaties, ze werken dus echt met te weinig middelen, zowel medische veterinaire dingen als voedsel, om de paarden optimaal te helpen. Iedere vorm van steun zouden zij heel goed kunnen gebruiken.