Moderne werkruinmte

Asiel: Pancevo (The Society for the Protection of Animals)

ATTENTIE: Deze kliniek zal per 1 april 2018 (tijdelijk) worden gesloten.

Plaats: Pancevo (ca. 17 km. vanaf Belgrado)

Hoeveel dieren: In principe oneindig, want door een nieuwe afspraak, tussen deze dierenkliniek en het plaatselijke asiel kunnen er zoveel honden en katten worden gesteriliseerd als mogelijk is.

Asielhouder: Ivan Kurajov.

Voor welke studenten? Studenten 6e jaars Diergeneeskunde en afgestudeerde dierenartsen.

Werkwijze: In deze moderne dierenartsen-praktijk werkt men met een team aan locale enthousiaste artsen op maar liefst 5 operatie-tafels! Als er studenten of dierenartsen uit Nederland of België komen, worden er extra dieren uit het asiel gehaald die nog gesteriliseerd/gecastreerd moeten worden.

Ik subsidieer deze operaties dan met een vast bedrag per dier.

Accommodatie: Ivan werkt samen met een eigenaar van enkele appartementen die verhuurd worden. Voorzien van 1 of 2 slaapkamer(s), woonkamer en keukenunit. Deze liggen in de directe omgeving en op loopafstand van de kliniek waar de werkstage kan worden uitgevoerd.

Verblijf in het appartement per 1 mei 2016 kost:
Bij 1 persoon: euro 20,- per dag
Bij 2 personen: euro 15.- p.p.p.d.

Voertaal: De meeste medewerkers en zeker de dierenartsen zelf spreken (redelijk tot goed) Engels.

Hoe daar te komen? Er zijn rechtstreekse goedkope vluchten met bijv. Wizzair vanaf Schiphol en Eindhoven naar Belgrado voor gemiddeld 50 tot 100 euro v.v. Je wordt in principe van het vliegveld gehaald door een vertegenwoordiger van het asiel. Als er geen vluchten zijn op zaterdag, kun je ook op zondag vliegen.

Locaal vervoer: Er is openbaar vervoer in de nabijheid aanwezig.

Veel belangstelling om de honden te adopteren.

Bijzonderheden: De Society for the Protection of Animals 'Ljubimci' is een non-gouvermentele, non-politieke en non-profit organisatie. Deze werd in 1996 opgericht door een aantal enthousiaste dierenvrienden, die tegenwicht wilden vormen naar de overheid en de burgers die geen respect tonen naar zwerfdieren.

Zij hebben ca. 450 leden, waarvan er ca. 40 zeer actief zijn en deze voornamelijk jonge mensen, werken in de stad Pancevo aan vier zaken t.b.v. zwerfdieren:

1. Uitvoeren van diverse educatie-programma's over zwerfdieren;
2. Uitvoeren van sterilisatie-programma's onder zwerfdieren middels TNR/CNR projecten;
3. Bevorderen van het implementeren van dierenrechten in de overheids-wetgeving.

Een van de doelen die deze actieve club van dierenvrienden heeft bereikt is het opzetten van een modern dierenasiel, waar ruim 40 honden in kunnen worden opgenomen. Doordat er steeds meer belangstelling is om honden via dit asiel te adopteren, zijn zij er al in geslaagd om ruim 2.000 dieren na sterilisatie te herplaatsen.

Zij organiseren regelmatig cursussen i.s.m. de WSPA en met steun van de EU, voor alle medewerkers van de Openbare Diensten van de stad en omgeving. Zodat er steeds meer op een respectvolle manier omgegaan wordt met zwerfhonden en zwerfkatten.

Ook werken zij nauw samen met de locale dierenartsen, om diverse zaken m.b.t. dierenwelzijn met hen af te stemmen. Inmiddels wordt deze organisatie dikwijls geraadpleegd door landelijke en regionele overheidsdiensten op het gebied van dierenwelzijn en zijn zij een gerespecteerd lid bij divers internationaal overleg over de bevordering van de leefomstandigheden van zwerfdieren in het algemeen.

Voor het hele artikel: klik hier.